headerphoto

Menu

Dobrotka měsíce

Šlehačková roláda HALINA

Připravíme si:

  • 5 vajec
  • 5 polévkových lžic cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
  • 1-2 lžíce polohrubé mouky
  • troška čistého másla na vymazání alobalu
  • Granko
  • šlehačka ke šlehání
  • alobal
  • plech o rozměru cca 30 x 50 cm

 

Postup:

Oddělíme žloutky a bílky a dáme je zvlášť do 2 mís. Napřed našleháme elektrickým šlehačem bílky z první mísy. Poté i žloutky z druhé mísy, ke kterým postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr. Do krásně našlehaných žloutků opatrně přimícháme přes síto prosáté kakao a pak i našlehané bílky. Dle potřeby můžeme přidat 1 nebo 2 lžíce mouky.

Plech vyložíme alobalem, který dobře potřeme rozpuštěným máslem. Po částečném zatuhnutí másla posypeme hustě Grankem.

Připravené těsto nalijeme na takto připravený plech a narovnáme do rovnoměrné vrstvy.

Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200°C 7-10 min. Jakmile budou okraje těsta odlézat od alobalu, je těsto správně upečeno. Pozor! Nevysušit!

Plát sundáme z alobalu postupným stočením do ruličky. Znovu rozbalíme a necháme vychladnout. Mezitím ušleháme tuhý šlehačkový krém, který naneseme rovnoměrně na plát těsta. Pevně znovu srolujeme, zabalíme do alobalu a necháme vytuhnout do chladničky.

Krájíme na úhledná kolečka a podáváme ke kávě.

Excelentní chuť!

Šlehačková roláda Halina

 

Další recepty z minulých měsíců