headerphoto

Menu

Dobrotka měsíce

Mazanec ALBERT

Připravíme si:

  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 velká vejce kůra z necelé poloviny citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce rumu
  • 70 g sekaných loupaných mandlí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 měkký tvaroh (ne ve vaničce)
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce

 

  • na dokončení:
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce moučkového cukru

 

  • papír na pečení

 

Postup:

Dbáme na to, aby ingredience měly stejnou teplotu. Tím si zaručíme úspěšný výsledek našeho snažení.

Šlehačem krátce zpracujeme změklé máslo, přisypeme cukr a cca 3 minuty šleháme do pěny. Přidáme vanilkový cukr a ještě minutu pokračujeme. Postupně zašleháme i vejce.

K máslové pěně přidáme tvaroh společně s rumem a citronovou šťávou i kůrou a naposledy krátce zašleháme. Vznikne hladký krém.

Mezitím si zapneme troubu a nahřejeme na 170 stupňů.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosejeme. Vařečkou vpracujeme mandle i mouku a těsto dohotovíme hnětením na válu, rukama (cca 5 min.). Hotové těsto je hladké a jemné. Nakonec vpracujeme rozinky a kandované ovoce.

Z těsta vytvarujeme hladkou kouli bez prasklin a zploštíme ji na výšku cca 4 cm. Plech vyložíme pečícím papírem a mazanec na něj přeneseme. Uprostřed vyznačíme nožem kříž a vložíme do vyhřáté trouby. Po půlhodině namažeme povrch mazance mlékem.

Pečeme dozlatova, pečení trvá celkem asi 50 min.

Po vytažení z trouby necháme cca dvě minutky vychladnou a pak pocukrujeme. Po úplném vychladnutí zabalíme do alobalu a necháme 1 až 2 dny uležet v chladnu.

Veselé velikonoce s mazancem!

Mazanec Albert

 

Další recepty z minulých měsíců