headerphoto

Menu

Dobrotka měsíce

Dort MRKVÁČ

Připravíme si:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového nebo krupicového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 80 g oleje
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 300 g mrkve
  • 30 dkg tuku na vymazání formy
  • 30 g hrubé mouky na vysypání formy
  • citrónovou kůru
  • 1 oloupané jablko

 

Na náplň:

  • 2 plnotučné tvarohy
  • 1 pomazánkové máslo bez příchuti
  • moučkový cukr nebo med podle chuti

 

Na polevu:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 1 lžíci másla

 

Na ozdobu:

  • bonbony, marcipánové ozdoby, lentilky, sekané mandle, ořechy nebo cokoliv jiného dle vlastní fantazie a určení dortu

 

  • dortová otevírací formu o průměru cca 22 cm

 

Postup:

Do mísy rozklepněte vejce, přidejte moučkový cukr, prosáté kakao, olej a nastrouhanou citrónovou kůru a dobře vymíchejte nebo pomocí šlehače vyšlehejte do husté pěny. Do pěny vmíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a jablko.

Dortovou formu vymažte tukem, vysypte moukou a rozetřete do ní stejnoměrně vrstvu těsta. Dort pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 min.

V míse vymíchejte tvarohy s pomazánkovým máslem a oslaďte tento krém dle chuti cukrem nebo medem. Až bude dort upečený a vychladlý, opatrně ho v polovině rozřízněte a namažte krémem.

Na závěr přelijte ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládou s máslem a dozdobte dle vlastní fantazie

 

Dort MRKVÁČ

Další recepty z minulých měsíců